“CAPPADOCIA ESTATES OTEL”
TESİS İÇİ SALGIN TEDBİR PLANI
Koronavirüs sorumlusu:
Yunus Yılmaz
Kavaklıönü mahallesi 638. Sk. Osmanlı Apt. No:7 D:3
Ürgüp, NEVŞEHİR
0535 731 7572
Olası vaka durumunda ilgili kişi:
Serkan Özkan 0531 519 1472
- MİSAFİRLERİN TESİSE GİRİŞİ:
- Misafirin, tesise girişte temassız ateş ölçer ile vücut sıcaklığı ölçülecek.
- Misafire, otele giriş işlemleri esnasında Covid-19 ile hijyen konusunda alınan önlemler ve uygulamalar ile misafirlerin uyacakları kurallar hakkında yazılı bilgi verilecek.
- Bulaşı riski dikkate alınarak misafirin valiz ve/veya eşyaları kendisi veya bellboy tarafından taşınacak. Valiz bellboy tarafından taşınırsa, misafirin eşyalarına temas edilen her nokta dezenfektan malzemelerle silinecek veya bellboy her eşya taşıma öncesinde yeni eldiven kullacak.
- Misafirlerden son 14 gün içerisinde bulunduğu yerlerin, varsa kronik rahatsızlıkları, Koronavirüs (Covid19) geçirip geçirmedikleri, geçirdiler ise son negatif test tarihinden itibaren 14 günlük sürenin geçip geçmediği ve sonucu pozitif biriyle temaslı olması nedeniyle takibe girip girmediklerine ilişkin bilgilendirme istenilecektir. Bu kayıtlar 14 gün saklanacak. Koronavirüs (Covid19) hastası olan, hastalığı atlatmış olsalar bile (uygulanan ve sonucunun negatif olduğu bildirilen son test tarihi üzerinden asgaride 14 günlük süre geçmesi gerekmektedir.) bu durum üzerinden asgari olarak belirlenen süre geçirmediği tespit edilen ya da test sonucu pozitif biriyle temaslı olması nedeniyle takip altında olan misafirlerin tesise kabulleri yapılmayacaktır.
- Ödeme alanlarında ödeme alan personel yüz koruyucu maske kullanacak.
- Resepsiyon bölümüne maskesiz misafir kabul edilmeyecek.
- Mümkün olduğunca, temassız ödeme alınacak. Temaslı post cihazı kullanılması halinde, her kullanımdan sonra cihazın temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanacak.
- COVID-19 hastalığı ile uyumlu şikâyetleri (ateşe eşlik eden öksürük veya solunum sıkıntısı) olan misafir olması durumunda; diğer insalardan ayrılarak izolasyon odasına yönlendirilir, İl/İlçe Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birimine veya Alo 184 Sabim’e ivedilikle bilgi verilir. Hastalık belirtisi gösteren misafir ile ilgilenecek otel personelinin bilgileri başlıkta verilmiştir. Bu personel şüpheli veya pozitif vaka durumunda koruyucu tulum, tıbbi maske ve yüz koruyucu siper ile donanıp hastayı izole edecek. Hasta kişiye maske temin edecek ve sağlık kuruluşuna bilgi verecek. Kişi ile aynı odayı paylaşanların cerrahi (tıbbi) maske takması sağlanır. Eğer olası olguya refakat etmezlerse odalarında izole edilmeleri sağlanır.
- MİSAFİR ODALARININ TEMİZLİĞİ VE HİJYENİ:
- Temizlik personelleri, tesis bünyesinde bulunan açık, kapalı, genel ve ortak kullanım alanlarının, misafir odalarının tüm temizlik uygulamalarında tıbbi maske, eldiven ve yüz koruma siperi kullanacak. Gerekli hallerde koruyucu önlük veya tulum kullanacak.
- Her misafir odası temizliği için kullan at bezler kullanılacak, bezler sürekli yenilenecek. Misafir odaları temizlenirken her oda için eldiven yenilenecek.
- Odalardaki ve diğer kapalı alanlardaki camlar günlük rutin temizlik esnasında açık olmalı. Günlük en az 1 saat havalandırılacak.
- Oda temizliği misafir oda içindeyken yapılmayacak.
- Oda temizliğini yapacak kişinin ellerini yıkadıktan sonra eldiven giymesi ve temizliği eldivenli ellerle yapması gereklidir. Her oda temizliğinden sonra eldiven çıkartılmalı eller uygun şekilde yıkanmalı ve bir sonra oda temizliğinden önce yeni eldiven giyilmelidir.
- Misafirin kullandığı tekstil (nevresim, çarşaf, havlu vb.) ürünleri katlanarak bohçalanmalı, bu işlem sırasında toz ve partikül oluşumuna izin vermeyecek (çırpma ve silkeleme yapılmamalıdır) şekilde toplanmalıdır.
- Çarşaf ve havlu gibi tekstil ürünleri 60-90oC’de deterjan ile çamaşır makinesinde yıkanmalıdır.
- Odalardaki su ısıtıcıları, televizyon ve klima kumandaları, peçetelikler, elektrik düğmeleri, sümenler, abajur butonları, emanet kasası, elbise askıları, dolap kulpları, kapı ve pencere kolları, çalışma masaları, sehpalar, sandalyeler, seramik ve metal objeler, şömine takımları, oda önlerindeki ahşap oturma grupları, oturma grupları üzerindeki kumaş minderler, çöp kutuları her misafir otelden ayrıldığında %70 alkol oranlı dezenfektan ile dezenfekte edilecek. Oda zeminleri 1:100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile silinecek. Halı, kilim, koltuk gibi dokuma ürünler elektrik süpürgesi ile süpürülecek. Süpürme işlemi sırasında kapı ve pencereler açık olacak. Televizyon, yatak başlıkları, perde storlarının 1:100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile tozları alınacak. Misafir banyosunda bulunan elle sık temas edilen kapı kolları, saç kurutma makinaları, çöp kovaları, elektrik düğmeleri %70 alkol oranlı dezenfektan ile dezenfekte edilecek. Armatürler, duş başlıkları, diş fırçalığı, küvet, klozet, lavabo, duşakabin, zemin, duvar, ayna ve sabunluklar ilk olarak kireç sökücü solüsyonlarla temizlenecek, ardından 1:10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile temizlenecek, durulanıp kurulanacak. Tuvalet fırçası ve tuvalet kağıtlığı 1:10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile temizlenecek, durulanıp kurulanacak. Odanın tüm temizlik işlemleri bittikten sonra odanın banyo bölümü de dahil olmak üzere klordioksit bazlı dezenfektan ile ULV cihazı marifetiyle tüm oda dezenfekte edilecek. Ulv ile oda dezenfekte edildikten 3 saat sonra odaya yeni misafir kabul edilecektir.
- Odalarda tek kullanımlık (şampuan, sabun, duş bonesi, bardak vb.) malzemeler kullanılacak.
- Misafirlerin konaklama süreleri göz önünde bulundurularak her misafir için ayrı ayrı tıbbi maske ve alkol bazlı mendil bulundurulacak.
- Odalarda yapılan temizlik uygulamaları periyodik kontrol listesine kaydedilecek.
- Elektrik süpürgesinin torbası düzenli olarak değiştirilecek.
- Covid-19 şüphesi ile en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilen kişilerin odasındaki nevresim, çarşaf havlu gibi tüm tekstil malzemesi ayrı ayrı poşetlere konularak çamaşırhane veya otel dışında çamaşır yıkama hizmeti alınan firmaya iletilerek bu ürünlerin 72 saat bekletildikten sonra diğer malzemelerden ayrı olarak yıkanması sağlanacak. Odadaki su ısıtıcıları, televizyon ve klima kumandaları, peçetelikler, elektrik düğmeleri, sümenler, abajur butonları, emanet kasası, elbise askıları, dolap kulpları, kapı ve pencere kolları, çalışma masaları, sehpalar, sandalyeler, seramik ve metal objeler, şömine takımları, oda önlerindeki ahşap oturma grupları, çöp kutuları her misafir otelden ayrıldığında %70 alkol oranlı dezenfektan ile dezenfekte edilecek. Oda zeminleri 1:100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile silinecek. Halı, kilim, koltuk gibi dokuma ürünler elektrik süpürgesi ile süpürülecek. Süpürme işlemi sırasında kapı ve pencereler açık olacak. Televizyon, yatak başlıkları, perde storlarının 1:100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile tozları alınacak. Misafir banyosunda bulunan elle sık temas edilen kapı kolları, saç kurutma makinaları, çöp kovaları, elektrik düğmeleri %70 alkol oranlı dezenfektan ile dezenfekte edilecek. Armatürler, duş başlıkları, diş fırçalığı, küvet, klozet, lavabo, duşakabin, zemin, duvar, ayna ve sabunluklar ilk olarak kireç sökücü solüsyonlarla temizlenecek, ardından 1:10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile temizlenecek, durulanıp kurulanacak. Tuvalet fırçası ve tuvalet kağıtlığı 1:10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile temizlenecek, durulanıp kurulanacak. Odanın tüm temizlik işlemleri bittikten sonra odanın banyo bölümü de dahil olmak üzere klordioksit bazlı dezenfektan ile ULV cihazı marifetiyle tüm oda dezenfekte edilecek. Bu oda 24 saat havalandırılacak, bu süre zarfında bu odaya misafir kabul edilmeyecek.
- MUTFAK TEMİZLİĞİ VE HİJYENİ:
- Mutfak alanlarına görevli olmayan personel girmeyecek.
- Bütün gıdalar kapalı dolaplarda veya üzeri kapalı şekilde saklanacak.
- Çapraz bulaşmayı önlemek için, işlem görmemiş gıda maddeleri ile hazırlanmış gıdalar mutfakta birbirlerinden ayrı yerlerde muhafaza edilecek. Ayrıca, hiçbir gıda maddesi zeminle temas ettirilmeyecek.
- Mutfak ve ilişkili alanların, mutfakta kullanılan her türlü donanım ve ekipmanın, tezgâh ve saklama alanlarının temizlik ve hijyeni düzenli olarak sağlanacak. Elle sık temas eden yüzeyler 1/100’lük çamaşır suyu ile düzenli olarak silinecek.
- Servis malzemeleri (tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak gibi) bulaşık makinasında 60 derece ve üzerinde yıkanacak.
- Mutfak personeli çalışma esnasında iş kıyafeti ve kişisel koruyucu ekipman kullanacak, el temizliğine dikkat edecek. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanacak, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikler kullanılacak.
- Yönetim tarafından hazırlanmış olan periyodik temizlik çizelgesinde bulunan kriterlere uygun olarak temizlik yapılacak ve çizelge işaretlenecek.
- Mevcut depolama alanlarında sıcaklık ve gerekli hallerde nem ölçümleri gerçekleştirilecek.
- Mutfakta raptiye, toplu iğne, zımba teli, kırık cam vb. fiziksel risk teşkil eden maddeler bulunmayacak.
- Her gün yeterli miktarda şahit numune alınacak, üzerinde etiket bilgileri bulunacak.
- Mutfak içerisinde gerekli alanlarda sağlam, kapalı şekilde muhafaza edilebilir çöp kovaları bulunacak. Mutfak personelinin kullandığı hijyen malzemelerinin atılması için atık kutusu bulunacak.
- Mutfak içerisinde kırılabilir malzemelere karşı bir muhafaza olacak.
- Mutfakta oluşan tüm atıklar uygun bir şekilde bertaraf edilecek.
- Mutfakta çalışan personeller; takı, taşlı alyans veya herhangi bir aksesuar taşımayacak.
- Mutfak içerisinde bulaşık yıkama alanlarında kirli ve temiz ekipman ayrımları yapılacak.
- Yıkanmış ekipmanlarda gıda/deterjan vb. kalıntıları bulunmayacak.
- Temizlik kimyasalları ve ekipmanlar ayrı ayrı yerleştirilecek.
- Çöp kovaları ve kullanılan diğer temizlik ekipmanları periyodik olarak dezenfekte edilecek. Tıbbi atıklar imha edilirken diğer atıklarla birleştirilmeyecek.
- Tıbbi ve evsel atıklar usulüne uygun olarak toplanıp ayrıştırılarak Belediye veya Lisanslı kuruluşlar tarafından bertaraf edilmesi sağlanacak.
- Tesise mal kabulü sırasında, otel çalışanı koruyucu elbise, tıbbi maske, yüz koruyucu siper kullanacak. Ürünleri teslim eden firma görevlisinin maskesi yoksa kendisine maske verilecek. Firma görevlisi için otel tarafından bekleme yeri belirlenecek, kendisine de bilgi verilecek. Otel çalışanı ile arasında en az 1,5 mt mesafe olacak. Otele gelen ürünleri teslim alan personel kendisinde bulunan mal kabul formuna kendi ad, soyad ve iletişim bilgilerini, ürünleri teslim aldığı tarih ve zaman bilgisini, ürünleri getiren firmanın ve teslim eden firma personelinin ad, soyad ve iletişim bilgilerini bu form ile kayıt altına alacak. Otel yönetimi bu formu asgari 14 gün muhafaza edecek.
- RESTORAN, YEME & İÇME YERLERİ TEMİZLİĞİ VE HİJYENİ:
- Restoran alanında aynı anda en fazla 4 personel, 20 misafir bulunabilir. Otel misafirlerinin bir grup olması halinde bu sayı 40’a çıkabilir.
- Açık büfe alanında en fazla 2 personel, 3 misafir bulunabilir. Misafirlerin yer işaretlerine uyması gerekmektedir.
- Restoran bölümü sabah 7:00 ile 11:00 saatleri aralığında açık kalacaktır. Masalar arası mesafe 1,5 metre, yan yana sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenecek. Grup halinde gelen misafirler için masa birleştirilmesi halinde yan yana sandalyeler arası 60 cm, diğer masalar arası 1,5 mt mesafe olmak zorunda.
- Servis personeli, servis esnasında mesafe kurallarını korumaya ve temastan kaçınmaya özen gösterecek.
- Restoran bölümünde, her misafir girişte bulunan el dezenfektanını uyguladıktan sonra restoran bölümüne girebilecek. Her masada el antiseptiği veya kolonya veya alkol bazlı mendil bulundurulacak.
- Restoran bölümüne maskesiz misafir kabul edilmeyecek. Sadece yeme-içme sırasında maskesini çıkarabilecek. Bu eylem bittikten sonra yine maskesini takacak. Misafirin maskesi yoksa tesis maske temin edecek.
- Açık büfe uygulaması yapılması halinde açık büfenin misafir tarafına misafir erişimini engelleyecek şekilde pleksiglas veya benzeri bariyer yapılacak, servis ise mutfak personeli tarafından sunulacak.
- Restoran bölümünde, çay, kahve, meyve suyu, su gibi içecekler servis personeli tarafından servis edilecek.
- Yemek masaları, sandalyeler, servis malzemeleri, şeker, tuz, baharat, peçete, menü gibi malzemeler her misafir kullanımından sonra %70 alkol oranlı dezenfektan ile temizlenecek. Mümkünse tek kullanımlık şeker, tuz, baharat, peçete kullanacak.
- Restoran bölümü her gün kapanıştan sonra sağlık bakanlığı tarafından onaylı klordioksit bazlı dezenfektan ile ULV cihazı marifetiyle dezenfekte edilecek.
- Restoran bölümünde yapılan tüm temizlik işlemleri, temizlik takip çizelgesine işaretlenecek.
- Servis personeli, çalışma esnasında kişisel koruyucu ekipman (tıbbi maske, yüz koruyucu siperlik) kullanacak.
- ORTAK KULLANIM ALANLARININ TEMİZLİĞİ VE HİJYENİ:
- Resepsiyon bölümüne, her misafir girişte bulunan el dezenfektanını uyguladıktan sonra girebilecek.
- Resepsiyon bölümünde misafirin ihtiyaç anında kullanabilmesi için tıbbi maske, alkol bazlı el dezenfektanı ve koruyucu ekipmanlar hazır bulunacak.
- Resepsiyon bölümü işlevi gereği kapalı kalamaz. Fakat misafir yoğunluğuna göre bu durum değişebilir. Misafirden, mümkün olduğunca resepsiyona telefon ile ulaşması rica edilir.
- Resepsiyon bölümü yapısı gereği devamlı suretle temiz hava almaktadır. Gün içerisinde kaç defa yapıldığına bakılmaksızın, misafir kabulunden önce ve sonra, %70 alkol oranlı dezenfektan ile misafir temasının olduğu kapı kolları, kalem, masa üzeri, sandalye kolu ve pos cihazı dezenfekte edilir. Resepsiyon zemini 1:100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu veya klor tablet ile temizlenir. Bütün bu temizlik yapıldıktan sonra varsa yeni misafirler resepsiyona alınır. Yoğunluk olmayan günlerde bu işlemler en az bir defa tekrarlanır.
- Resepsiyon bölümü haftada bir kez olmak üzere, sağlık bakanlığı tarafından onaylı klordioksit bazlı dezenfektan ile ULV cihazı marifetiyle dezenfekte edilecek. Resepsiyonda misafir sirkülasyonu fazla olur ise ilaçlama periyodu daha sık tutulacak.
- Resepsiyon bölümünde yapılan tüm temizlik işlemleri, temizlik takip çizelgesine işaretlenecek.
- Tesiste açık havada bulunan kapı kolları, tırabzanlar, masalar, sandalyeler, elektrik düğmeleri en az 2 saat ara ile sık sık su ve deterjanla temizlenir, 1/100 sulandırılmış çamaşır suyu ile dezenfeksiyonu sağlanır. Pos cihazı, televizyon kumandası, telefon, bilgisayar klavyesi, Mouse, menü, oda sümenleri, tuzluk/biberlik gibi el temasının yoğun olduğu yüzeyler klor bileşiklerinin zarar verdiği yüzeylerde ise %70’lik alkol bazlı ürünler kullanılır, Yapılan işlemlerin tamamı temizlik takip çizelgesine işlenir.
- Genel tuvaletlerin kapı kolları, elektrik düğmeleri, havlu makineleri, sabunluklar %70 alkol oranlı dezenfektan ile temizlenir. Klozet, lavabo, tuvalet fırçası, tuvalet kağıtlığı, çöp kovası, musluk, ayna önce kireç sökücü solüsyonlarla, su ve deterjanla temizlenir. Ardından 1:10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile dezenfekte edilir. Tuvalet zeminleri ve fayans kaplı duvarlarda 1:100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile yıkanır, paspaslanır. Temizliği ve dezenfektanı yapılan tüm yüzeyler işlem ardından temiz ve kuru bezlerle kurulanır. Bu alanların sıvı sabunu, tuvalet kağıdı, kağıt havlusu devamlı bulunacak, çöp kovası devamlı boşaltılacak.
- PERSONELİN UYMASI GEREKEN TEMİZLİK VE HİJYEN KURALLARI:
- Temizlik sonrasında temizlik personeli maske ve eldivenini çıkarıp tesis içinde bulunan tıbbi atık çöp kutusuna atacak ve ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkayacak.
- Tüm personel tıbbi maskesini uzun süreli kullanmayacak. Ez fazla 2 gün aynı maskeyi kullanabilecek. Maske aşırı kullanımdan dolayı nemlendiğinde ya da kirlendiğinde 2 günü beklemeden anında yenilecek.
- Misafirlerin kişisel eşyalarına temas eden, valizlerini taşıyan personelin, bu tür işlemler sonrasında derhal ellerini yıkaması veya alkol bazlı el antiseptiği ile el temizliği yapması gerekmektedir.
- Dezenfektan ile deterjan vb. kimyasal maddeler karıştırılmayacak. Dezenfektan vb. ürünler güneş görmeyen ve serin alanlarda muhafaza edilecek.
- COVID-19 hastalığı ile uyumlu şikâyetleri (ateşe eşlik eden öksürük veya solunum sıkıntısı) olan personel olması durumunda; diğer insalardan ayrılarak izolasyon odasına yönlendirilir, İl/İlçe Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birimine veya Alo 184 Sabim’e ivedilikle bilgi verilir. Hastalık belirtisi gösteren personel ile ilgilenecek otel personelinin bilgileri başlıkta verilmiştir. Bu personel şüpheli veya pozitif vaka durumunda koruyucu tulum, tıbbi maske ve yüz koruyucu siper ile donanıp hastayı izole edecek. Hasta kişiye maske temin edecek ve sağlık kuruluşuna bilgi verecek. Kişi ile aynı odayı paylaşanların cerrahi (tıbbi) maske takması sağlanır. Eğer olası olguya refakat etmezlerse odalarında izole edilmeleri sağlanır.
- Personelin tesise girişinde ve çıkışında temassız ateş ölçerlerle vücut ısıları kayıt altına alınacak. Bu kayıtlar asgari 14 gün saklanacak.
- Personel kıyafetlerinin günlük temizliğine ve hijyenine önem gösterecek.
- Personel el temizliğine dikkat edecek. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri kullanılmalıdır.
- Personel kart, para veya fiş gibi maddelerle temas ettiğinde eldiven kullanmayacak. Bunun yerine ellerini yıkayacak ya da dezenfektan kullanacak.
- Tüm personel hijyen sertifikasına sahip alacak, yeni personel alımlarında koronavirüs geçmişi araştırılacak.
- Personele, belirli periyotlar halinde ve herhangi bir şüpheli durumun varlığı halinde koronavirüs testi yaptırılacak, sonuçlar kayıt altına alınarak muhafaza edilecek, test sonucu pozitif çıkan ya da test sonucu pozitif biriyle temaslı olması nedeniyle takibe giren, test sonucu pozitif olup iyileşen ancak son negatif test sonucundan itibaren 14 günlük takip süresi geçmeyen ve kendisi veya birlikte yaşadığı kişinin şüpheli olması nedeniyle test yaptırılan personelin test sonucu alınana kadar çalışmasına müsaade edilmeyecek.
- Tesis içi bütün alanlarda misafir ve çalışan arası 1,5 mt mesafe olacak.
- Personel görevi esnasında ve yemek, dinlenme molası gibi zamanlarda aralarında 1,5 mt mesafe bırakacak.
- Çalışanlar işe giriş ve çıkışlarında, iş esnasında, sosyal mesafesini koruyacak, fiziksel teması azaltacak.
- Otel içinde maskesiz hiçbir personel ve misafir olmayacak.
- Ellerimizi yıkadıktan sonra musluğu elimizi kuruladığımız kağıt havlu ile kapatalım.
- Kirli ellerle ağız, burun ve gözümüze dokunmayalım.
- Personel iş dışında birbirleriyle sosyalleşmek adına (kutlama, davet, yemek vs) bir araya gelmeyecek.
- Personelin kullandığı ekipman, araç ve gereçler dezenfekte edilecek.
- Personelin giysileri ve ayakkabıları uygun yöntem ve malzeme ile dezenfekte edilecek.
- Personel mümkün olduğunca aynı vardiyada çalışacak
- Personel kıyafetlerinin günlük temizliği ve hijyeni sağlanacak.
- Personel tesis içerisinde kesinlikle ziyaretçi kabul etmeyecek.
- Soğuk algınlığı belirtileri gösteren kişilerle aranıza en az 3-4 adım mesafe koyun.
- Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kâğıt mendil ile örtmesi, kâğıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması.